Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Det er mange turmuligheter i nærheten av Hardangerhytto og Eikhamrane: Vandring, isbre-turer, lokale museer. I tillegg er det et mangfold av butikker i Odda sentrum. Under oppholdet har overnattingsgjester gratis adgang til campingplassen vår, hvor man kan gå ned til fjorden og fiske fra land. I resepsjonen på campingplassen kan gjestene i Hardangerhytto få svar på ulike spørsmål om turer og generelle muligheter i Hardanger-området.

Informasjon om aktiviteter i området

Hardangerhytto og Eikhamrane ligger på vestsiden av Sørfjorden, en del av indre Hardanger.

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Denne delen av fjorden er preget av mange rader med frukt-trær, som blomstrer gjennom sommermånedene. Fruktdyrking kom med munkene ved Lysekloster, og den representerer en fordelaktig måte å bruke de knapt dyrkbare landområdene i distriktet, som særlig utnytter de skarpe helningene opp mot fjellet. Det er derfor frukt-kultivering er krevende, men svært gunstig for mange bønder i bygdene.

Nasjonalpark med imponerende utsikt over Isbre og Sørfjorden.

Ved fjellet bak Hardangerhytto kan du oppleve den fantastiske hardangerske naturen. Det er på turen opp til Hanakamb at du vil møte det norske landskapet på sitt beste. Ca. 10 min gange fra Hardangerhytto (retning Odda) begynner stien mot Hanakamb. Turen tar ca 2,5 timer til toppen.

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Fra fylkesvei 550 går du opp på Kvitno kraftverk og følger grusveien opp i høyden. Her møter du en vakker foss og en tunnel. Tunnelen brukes til vannrørledning, slik at stien nå går gjennom den tette skogen. Stien fører til vannet mot drenering fra Raudsdalsvatnet. Dette vannet er smeltevann, og derfor kaldt og drikkbart. En fin forfriskning. Nå blir deler av Folgefonna-broen mer og mer synlig når du beveger deg oppover i terrenget. Hele tiden følger du de blå veiviserene. Når du beveger deg over trelinjen, åpner landskapet seg voldsomt. Man blir overveldet av naturlig skjønnhet med utsikt over isbreen, fosser, lyngfjellryggen og spesielt utsikten nedover Sørfjorden. Odda fungerer nå som en liten prikk, og du kan la tankene flyve og få et lite perspektiv på livet. På mange måter venter en fin tur like bak Hardangerhytto på Sørfjorden!

En kjøretur fra Hardangerhytto og Eikhamrane:

Stengruver 2min unna:

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Noen få minutter unna ligger Måge. Her kan du se restene av 200 år gammel steinindustri med leire. En tung og myk type av stein, som bl.a har egenskapen å holde fast på varme. Steinen ble brukt til å produsere potter brukt i den daglige husholdningen. Fordelen med leir-potter var jevn oppvarming, slik at grøten ikke ble svidd.

Gammelt veikryss Folgefonna 7 min unna

Fra Reiseter går en gammel vei til Flogefonna til Krossdalen i Jondal. Sommeren 1843 kom Tidemann og Gude over fjellet for å lage skissene til maleriet "Brudeferden i Hardanger" fra Sørfjordsiden.

Gammelt klyngetun ca. 10 min unna.

Storgården Aga er et kulturminne som ble fredet i 1937. Her finnes autentiske middelalderlige trehus, inkludert lagmannstova, oppkalt etter lagmann Sigurd Brynjulfsson. Sigurd var i 1285 ridder, medlem av rigsrådet og lagmand, dvs. en av kongens trofaste menn. Sigurd døde under en storm på Samlafjorden rundt 1302, og på sin gravstein er han avbildet med et lilje-prydet trekantskjold. Dette lille våpenet er i dag godkjent som et kommunalt våpen for Ullensvang.

Gjestegård i Utne ca. 20 min. unna.

Etter den Store Nordiske Krigen var Sersjant Peder Larsen Børsen ledig og bosatt seg som gjest på Utne. Dette i 1722. Christian Asbjørnsen og Tidemand er noen av personlighetene i hotellets gjestebok.

Lenker til aktiviteter i vårt område:

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson

Photo: Kasper Wrem Anderson